Η Ιστορία της μεταστροφής από την απ΄ευθείας ανάθεση στη δημόσια δημοπράτηση.
Η δύσβατη μετάβαση από τα γεγονότα στις ερμηνείες και στην κρίση των Δημοτών!
Ο τρίτος πόλος σε κατεύθυνση συρρίκνωσης ……..
Η «ευβουλία» στη διαχείριση του δημοτικού διαλόγου.
Δημοτική πολιτική και κανονιστική ηθική
Η στασιμότητα του “αυτονόητου”
Ενδείξεις υποχρεωτικότητας για την κατάρτιση υποβολής δημοτικών συνδυασμών και δημοτικές προσεγγίσεις
Εν είδει απολογισμού …
Από την κόλαση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στην αρχή της δημοσιότητας!
Άνευ κριτηρίων αξιολόγησης οι δημοτικές επιχορηγήσεις για το 2021!
Η διεύρυνση των αρχών Διαφάνειας και Δημοσιότητας σε δημοτικό επίπεδο
Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δημιουργία εντυπώσεων ως εργαλείο της συντηρητικής «αριστεράς».
Διαρκώς εκτός και άνευ λόγου και ουσίας …….
Η προσχηματική ομοφωνία ως αποτέλεσμα του μαθήματος “έκθεση ιδεών”
Προσεγγίζοντας μια προσχηματική δημοτική ομοφωνία
Εικονική πραγματικότητα: Κτήριο «Ειρηνοδικείου» και ΕΛΚΕΘΕ
Σημειώσεις δημοτικού προσκηνίου και παρασκηνίου ……
Οι στρεβλώσεις και η προσπάθεια δημοτικών εντυπώσεων

Κτίριο Ειρηνοδικείου στο Δερβένι

Να τελειώνουμε με τα παραμύθια και τις δεισιδαιμονίες ……

Βρισκόμαστε 7 μήνες μετά τις Δημοτικές εκλογές και ακόμη αναζητείται η λύση η σχετική με την αξιοποίηση του κτιρίου του Ειρηνοδικείου στο Δερβένι. Η προσέγγιση για «Δελφινάριο» ή για «Κέντρο μελετών του Κορινθιακού κόλπου» ή για έδρα του Φορέα διαχείρισης του κορινθιακού κόλπου πρέπει να κατανοηθεί ότι ανήκει στο χώρο του «φαντασιακού» τόσο από πλευράς ουσίας όσο και από πλευράς προοπτικής. Οι πληροφορίες από το ΕΛΚΕΘΕ λένε ότι ο φορέας αυτός ούτε σχεδιάζει αλλά ούτε ενδιαφέρεται για τη στέγαση κάποιου παραρτήματός του στο Δερβένι. Σε «κάποιο» σενάριο ίσως να ενδιαφερόταν για κάποια αποθήκη προκειμένου να φυλάσσει τον καταδυτικό εξοπλισμό κάποιων επιστημόνων του και τίποτε περισσότερο. Όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι για κάτι τέτοιο αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση αξιοποίησης του κτιρίου. Από την άλλη δεν μπορεί να υποστηριχθεί ως λύση ο Φορέας διαχείρισης του κορινθιακού κόλπου που στον Ιδρυτικό του νόμο δεν προβλέπεται καν μόνιμο προσωπικό, δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση μέχρι σήμερα, παλεύει για τον ορισμό σταθερού Προέδρου του και που έχει ορισθεί στη σχετική νομοθεσία ως προσωρινή έδρα η Κόρινθος. Υπάρχουν άλλοι χώροι εντός του Δήμου όπου μπορεί να φιλοξενηθεί (αν επιδιωχθεί κάτι τέτοιο) μια τέτοια υιοθέτηση. Δυστυχώς αυτού του τύπου οι προτάσεις εισέρχονται χωρίς διαπιστευτήρια παραμέτρων βιωσιμότητας. Η εμπλοκή με τα Δημοτικά ζητήματα δεν είναι εύκολο πράγμα και δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις και τις εξυπηρετήσεις. Χρειάζεται ενημερωμένους ανθρώπους , με άποψη, αφοσίωση, γνώση και δομή.

«Το Ειρηνοδικείο, το Δερβένι και η Ευρωστίνη δεν υπάρχουν χωριστά. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκτησή του στην ζωή της πόλης και της Ευρωστίνης απαιτεί λειτουργικό τοπικό σχεδιασμό στον ευρύ κοινωνικό και εδαφικό χώρο. Το κτίριο του Ειρηνοδικείου είναι όργανο ενός οργανισμού που λέγεται πόλη και που όσο μετεξελίχτηκε, τόσο και αυτό την ακολούθησε. Δεν έχουμε δικαιώματα ακρωτηριασμού της πόλης σε μια αβασάνιστη προσθετική. Προς το παρόν μαζί με τις σκέψεις για την χρήση του να σιγουρευτούμε για τις συνθήκες φυσικής του βιωσιμότητας.» (*)

Οφείλουμε να ξεφύγουμε από παραμύθια και ενδεχόμενες δεισιδαιμονίες και να επανεντάξουμε το κτίριο του Ειρηνοδικείου ως ενεργό στοιχείο της πόλης. Το ουσιώδες στο στάδιο αυτό είναι να το σώσουμε από ενδεχόμενη κατάρρευση. Αυτό είναι το πρωταρχικό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι όποιοι αρμόδιοι να φροντίσουν να ενταχθεί με σαφή αναφορά στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί στο δημοτικό συμβούλιο εντός των επομένων προσεχών ημερών.

 

 (*):  http://www.tinakanoume.gr/2019/04/blog-post_16.html : ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (Γρ. Κλαδούχος-26/4/2019)

Διαβάστε επίσης