Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Ο κύκλος της Πρόσβασης στην παραγωγή πλούτου

Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου

Υποψηφίου Δημ. Συμβούλου με τους “Ορίζοντες Δημιουργίας”.

Θεωρητικό πλαίσιο: Όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες διαμορφώνουν αξίες που αποτελούν κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν και επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, αποτελούν αναγκαιότητα, είναι σχετικά σταθερές και αμετάβλητες και αναφέρονται σε διάφορες πλευρές της ζωής. Είναι για παράδειγμα κοινωνικές, θρησκευτικές, οικονομικές, φιλοσοφικές και άλλες. Υπάρχουν αξίες που είναι διαχρονικές (δικαιοσύνη, ισότητα, αλτρουϊσμός, ειρήνη, κ.τ.λ.) ενώ άλλες αλλάζουν. Υπάρχουν αξίες ατομικές ή ομαδικές, που όταν ισχύουν για μια κοινωνία, αποτελούν συλλογικές αξίες και κάποιες αξίες τοποθετούνται υψηλότερα στην κλίμακα της ιεραρχίας έναντι κάποιων άλλων.

Ο αξιακός κώδικας ή αλλιώς η προσωπική μας ηθική καθορίζει τελικά τις επιλογές που κάνουμε σε καθημερινή βάση. Είναι μια εκτίμηση για το τι είναι καλό και ωφέλιμο και τι όχι. Αυτός ο κώδικας αξιών εξελίσσεται, εκλεπτύνεται και αναθεωρείται συνεχώς στην ανθρώπινη πορεία. Το κριτήριο του εάν κάποιος είναι ανοιχτοχέρης ή κλειστοχέρης δεν εντάσσεται σ΄ ένα σύστημα αξιών.

Για τους επικεφαλής θα αρκεστούμε στο να τονίσουμε ότι αναζητούμε Δήμαρχο με ικανότητες. Η χριστιανοσύνη του προσώπου -ζήτημα σχετικό-  δεν μπορεί να μας αφορά. Ας αναζητήσουμε την αγιοσύνη στη γοητεία της θεολογίας!

Για τους “Ορίζοντες Δημιουργίας” και τον Σπύρο Καραβά επιγραμματικά θα λέγαμε «αν ήταν η ζήλεια ψώρα θα γέμιζε όλη η χώρα»! Ο Σπύρος Καραβάς κριτικάρεται για τη συγγενική του σχέση με τον τ. Δήμαρχο Αντ. Κλαδούχο αλλά όλοι ξέρουμε ότι οι σχέσεις αυτές δεν επιλέγονται αλλά κληρονομούνται. Δυστυχώς κληρονομεί και το φθόνο από τις πολλαπλές ήττες του Τ. Σκούρα από τον Αντ. Κλαδούχο. Αλλά αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια, η «κολώνια» πρέπει να εξατμιστεί και το σήμερα είναι τελείως διαφορετικό από το χθες. Όλοι έχουν δικαίωμα «φιλοδοξίας» και ο Σπύρος Καραβάς χτίζει σταδιακά και εμφανίζει αποδεδειγμένα μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παρουσία, κάνοντας αυτοδύναμα την προσπάθειά του χωρίς κομματικές υποστηρίξεις.

Προσθέτως θα λέγαμε ότι η επίκληση ενός κώδικα αξιών είναι πειστική μόνον όταν ο κώδικας ισχύει γενικώς, ανεξαρτήτως προσωπικών και δημοτικών διακρίσεων.

Διαβάστε επίσης