Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Ο κύκλος της Πρόσβασης στην παραγωγή πλούτου

Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων

Του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου (*)

Οι προγραμματικές εξαγγελίες από τη Δημοτική παράταξη «Ορίζοντες-Δημιουργίας» και τον Σπύρο Καραβά που συνιστούν παρεμβάσεις-αναφορές και αφορούν το Ξυλόκαστρο υπηρετούν μεταξύ των άλλων και μια αρχική μορφή δημόσιας διαβούλευσης εντασσόμενης -αυτονοήτως για το στάδιο που βρισκόμαστε-και σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Στην ενότητα Ξυλοκάστρου δεν παρατηρείται δομική αλλαγή μεγάλης έκτασης οφειλόμενη σε οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς ή καθαρά πολεοδομικούς λόγους και με δεδομένο ότι τα ΓΠΣ αποτελούν σύνθετα προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν κοινωνική, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική-πολεοδομική και Πολιτιστική διάσταση οι «Ορίζοντες Δημιουργίας» ανοίγουν στην χρονική στιγμή που βρισκόμαστε το κεφάλαιο της αστικής αναγέννησης με γνώμονα την αναζωογόνηση των αγορών της πόλης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη βελτίωση του υπάρχοντος πολεοδομικού συνόλου. Έχουν στοχεύσει σε σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη του Ξυλοκάστρου τα οποία κρίνουν ότι χρήζουν ανάπλασης. Τα διασυνδέουν μεταξύ τους δημιουργώντας μια ευρύτερη πρόταση πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής παρέμβασης την οποία και θα παρουσιάσουν συνολικώς κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις ευρύτερων μελετών, έρευνας και επεξεργασίας θα υλοποιηθούν αλλά προηγείται η βούληση για παρεμβάσεις σχετιζόμενες με τις παρουσιαζόμενες ιδέες ακόμα και αν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με λιμνάζοντα συμφέροντα!

Απαιτείται συνδιαμόρφωση με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή δημοτών και συλλογικοτήτων (Επιμελητήρια, Σύλλογοι κλπ) στην κατεύθυνση μιας μίξης συνηγορικού και συμμετοχικού σχεδιασμού. Οι «Ορίζοντες Δημιουργίας» δείχνουν ότι διαθέτουν τη βούληση να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους και αυτό αποτελεί μια ειδοποιό διαφορά με τους λοιπούς. Δημοτική αρχή που δεν σχεδιάζει με τον παραπάνω τρόπο αλλά εξαντλείται στο “κυνήγι” των χρηματοδοτήσεων, έρχεται αντιμέτωπη με βιαστικές αποφάσεις, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτές και με πολλές λανθασμένες παρεμβάσεις κάτω από την πίεση της ένταξης. Επικοινωνιακή αγχωτικότητα αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας για μια πρόσκληση χρηματοδότησης που άνοιξε χθες και κλείνει σήμερα. Τα αποτελέσματα στον τόπο μας αποτυπώνουν ακριβώς αυτήν τη διαδικασία: Αριστοναυτών, κόμβος εισόδου στην πόλη και λιμάνι.

Οφείλουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή του Δημότη, να ακούσουμε τη γνώμη του, να συνθέσουμε απόψεις και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για τους πολλούς. Μόνο έτσι τα έργα και οι παρεμβάσεις θα επιλύσουν τοπικά προβλήματα, θα δημιουργήσουν τοπικές υπεραξίες και επισκεψιμότητα και διασυνδεόμενα θα υπηρετήσουν έναν πληρέστερο πολεοδομικό σχεδιασμό. Όλα αυτά προϋποθέτουν έμπνευση, βούληση και συμμετοχή, έννοιες που οι «Ορίζοντες Δημιουργίας» αναδεικνύουν μέσα από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις.

 

(*): Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με την παράταξη: “Ορίζοντες Δημιουργίας”.

 

 

 

Διαβάστε επίσης