Νίκος Δήμας – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Η Ιστορία της μεταστροφής από την απ΄ευθείας ανάθεση στη δημόσια δημοπράτηση.
Η δύσβατη μετάβαση από τα γεγονότα στις ερμηνείες και στην κρίση των Δημοτών!
Ο τρίτος πόλος σε κατεύθυνση συρρίκνωσης ……..
Η «ευβουλία» στη διαχείριση του δημοτικού διαλόγου.
Δημοτική πολιτική και κανονιστική ηθική
Η στασιμότητα του “αυτονόητου”
Ενδείξεις υποχρεωτικότητας για την κατάρτιση υποβολής δημοτικών συνδυασμών και δημοτικές προσεγγίσεις
Εν είδει απολογισμού …
Από την κόλαση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στην αρχή της δημοσιότητας!
Άνευ κριτηρίων αξιολόγησης οι δημοτικές επιχορηγήσεις για το 2021!
Η διεύρυνση των αρχών Διαφάνειας και Δημοσιότητας σε δημοτικό επίπεδο
Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δημιουργία εντυπώσεων ως εργαλείο της συντηρητικής «αριστεράς».
Διαρκώς εκτός και άνευ λόγου και ουσίας …….
Η προσχηματική ομοφωνία ως αποτέλεσμα του μαθήματος “έκθεση ιδεών”
Προσεγγίζοντας μια προσχηματική δημοτική ομοφωνία
Εικονική πραγματικότητα: Κτήριο «Ειρηνοδικείου» και ΕΛΚΕΘΕ
Σημειώσεις δημοτικού προσκηνίου και παρασκηνίου ……

Τα σκυλιά στην παραλία

Υπάρχει ένα ερώτημα που το καλοκαίρι απασχολεί όλους όσους έχουν κατοικίδιο σκύλο: εάν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν μαζί τα σκυλιά τους στη παραλία ή όχι.

Οι περισσότεροι που τάσσονται κατά της συνοδείας των τετράποδων φίλων στις παραλίες έχουν αμφιβολίες λόγω υγιεινής. Φοβούνται ότι τα σκυλιά μεταφέρουν μικρόβια, όχι μόνο για τη πιθανότητα ούρησης, αλλά και στη περίπτωση μολυσματικών ασθενειών. Οι φόβοι αυτοί είναι σαφώς μεγαλύτεροι από γονείς οι οποίοι ανησυχούν για τη μετάδοση μικροβίων στα παιδιά τους. Αντεπιχείρημα στα άτομα αυτά δίνουν οι ιδιοκτήτες που έχουν τα κατοικίδιά τους πλήρως εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, που σημαίνει πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταφερθεί οποιοδήποτε νόσημα σε άνθρωπο, και αυτές μόνο στην περίπτωση που έρθει σε άμεση επαφή με… τα ούρα του σκύλου.

Κάτι βασικό για το οποίο ακόμα επικρατεί σύγχυση είναι η διαφορά ανάμεσα στην κυκλοφορία των σκυλιών στη παραλία και στο λούσιμό τους στη θάλασσα. Για το πρώτο αρμόδια είναι η τοπική αστυνομία, ενώ για το δεύτερο είναι αρμόδιο το λιμενικό.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα σκυλιά επιτρέπονται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: εφόσον είναι δεμένα με λουρί, απομακρυσμένα από τους λουόμενους και υπάρχει το βιβλιάριο υγείας σε περίπτωση που χρειαστεί, ώστε να πιστοποιείται ότι είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα.

Εάν τηρούνται τα παραπάνω, το κατοικίδιο δεν αποτελεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους λουόμενους της παραλίας. Αυτά ισχύουν στη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης βρίσκεται σε οργανωμένη πλαζ, και όχι σε μία απομακρυσμένη, καθώς στις έρημες παραλίες ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κάνει μπάνιο μαζί με τον σκύλο του ελεύθερα.  Όσον αφορά το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα, στις οργανωμένες παραλίες ή σε εκείνες στις οποίες μαζεύεται πολύς κόσμος, απαγορεύεται αυστηρά το λούσιμο του σκύλου, με πρόστιμο για τους παραβάτες σύμφωνα με το νόμο που ξεκινούν από τα 30 και ανέρχονται στα 150 ευρώ.

Ποιες είναι αυτές οι περίφημες «οργανωμένες παραλίες», σύμφωνα με τους δικαστές; Μόνον εκείνες που διαθέτουν «λουτρικές εγκαταστάσεις». Ντουσιέρες, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, κάποια μορφή οργάνωσης. Ο  Άρειο Πάγος γνωμοδότησε όμως (ασαφώς) ότι,  παραλίες λουομένων και χώροι άβατοι για τα σκυλιά είναι όλες οι παραλίες όπου παρατηρείται «δραστηριότητα λουομένων»!!!

Ο περίπατος στην παραλία μάλλον επιτρέπεται γενικώς, αρκεί ο σκύλος σας να συνοδεύεται και να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας. Μπάνιο σε απομακρυσμένες παραλίες μπορείτε να τον κάνετε, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος ότι «του προσβάλλετε την προσωπικότητα», οπότε πρέπει να τον απομακρύνετε. Όσο για τη βεβαίωση της παράβασης, απ’ ό,τι φαίνεται, αρμόδιο όργανο για τη στεριά είναι η Αστυνομία και για τη θάλασσα το Λιμενικό.

Διαβάστε επίσης