Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Ο κύκλος της Πρόσβασης στην παραγωγή πλούτου

Οι στρεβλώσεις και η προσπάθεια δημοτικών εντυπώσεων

Κριτική προσέγγιση για εκδοθείσα ανακοίνωση με θέμα : "Δημοτικός Προϋπολογισμός 2021". Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου (*) 

Την 6η Φεβρουαρίου 2021 ο κ. Επαμ. Κατσούλας και οι «Ενεργοί Δημότες» Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης εξέδωσαν δελτίο τύπου με τίτλο : «ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ». Οι πλάγιοι «χαρακτήρες» είναι το περιεχόμενο του δελτίου τύπου και σε κάθε υποενότητα ακολουθούν οι απόψεις μου.  
«…Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3/2/2021 είχε μοναδικό θέμα συζήτησης τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00. Στις 18:36 απεστάλη ηλεκτρονικά από τον Δήμο προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Έκθεση-Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του Προϋπολογισμού 47 σελίδων! Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη και όσοι αντελήφθησαν την αποστολή αυτή, δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω του περιορισμένου χρόνου να μελετήσουν το περιεχόμενο των απεσταλμένων στοιχείων και πινάκων. Με την έναρξη της συνεδρίασης διαμαρτυρηθήκαμε για την καθυστερημένη αποστολή και ζητήσαμε αναβολή της συνεδρίασης, (έστω και για δύο ημέρες), ώστε να ενημερωθούμε για την ανάλυση του Προϋπολογισμού. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών απάντησε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει την Έκθεση-Ανάλυση, ότι βρισκόταν σε δίλλημα αν πρέπει να την στείλει, αλλά το έκανε για την καλύτερη ενημέρωσή μας! Τονίσαμε ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να συνοδεύεται από εισηγητική έκθεση και ανάλυση των στοιχείων και συγχαρήκαμε τον Αντιδήμαρχο για την σύνταξή τους. Δηλώσαμε ότι η διανομή τους στους Δημοτικούς Συμβούλους δεν αποτελεί χάρη, αλλά υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής και ότι θα έπρεπε να έχει γίνει εγκαίρως και όχι λίγο πριν την συνεδρίαση….»:
Δυστυχώς για εσάς, είχατε λάβει εμπροθέσμως και νομίμως τον πίνακα προϋπολογισμού για το έτος 2021.  Θα έπρεπε και θα μπορούσε να είχε τίτλο: Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2021!  Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σας εξήγησε ότι σας απεστάλει προς αρχειοθέτηση (φύλαξη) και μελλοντική συγκριτική επεξεργασία με διαφορετική γραμμογράφηση και μορφοποίηση ένα αρχείο .doc στο οποίο τα στοιχεία και τα ποσά δεν παρουσίαζαν καμία απολύτως διαφορά με ότι σας είχε ήδη αποσταλεί εγκαίρως. Κακώς σας απεστάλει, καθότι από ουδεμία διάταξη προκύπτει κάποια ανάλογη απαίτηση αλλά και ουδέποτε αιτηθήκατε κάτι ανάλογο. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι και στο περσινό προϋπολογισμό είσαστε πλήρως ικανοποιημένοι με ότι σας είχε δοθεί και σας είχε δοθεί ακριβώς το ίδιο και με την ίδια μορφοποίηση.  Απλά σας έδωσαν τη δυνατότητα για άλλη μια φορά να δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις. Αλλά αυτό επηρεάζει μόνο τους αφελείς…..
«….Ο Δήμαρχος ζήτησε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης και κάλεσε την αρμόδια υπάλληλο να δώσει εξηγήσεις σε επισήμανση του κ. Μπρακούλια για αναντιστοιχία προϋπολογισμού και ανάλυσης στοιχείων σε συγκεκριμένο κωδικό…» :
Κακώς ο Δήμαρχος ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης. Λάθος διαχείριση!  Αδυναμία του αρμοδίου Αντιδημάρχου να απαντήσει άμεσα και αποτελεί δικαιολογία ότι υπάρχουν χιλιάδες κωδικοί. Ο αρμόδιος υπάλληλος οφείλει κατ’ εντολή να είναι παρόν στην συνεδρίαση του προϋπολογισμού για άμεση παρέμβαση προκειμένου να λύνονται οι ανακύπτουσες τεχνικής φύσεως απορίες. 
Το προβαλλόμενο δικό σας επιχείρημα, μονοσήμαντα και κατ΄απόλυτο τρόπο,  είναι η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας. Όμως  προκειμένου να καλύψετε την ανασφάλεια την οποία δημιουργεί η επιχειρηματολογία σας επικαλείστε ως ενισχυτικό άλλοθι την τοποθέτησή του κ. Μπρακούλια, χωρίς βεβαίως να την ελέγχετε αλλά ούτε -ακόμη και μεταγενεστέρως- να την κατανοείτε!  Δεν αντιληφθήκατε και δεν αντιλαμβάνεστε ή προσποιείστε ότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι η ερώτηση περί αναντιστοιχίας έχει λανθασμένη βάση και προκύπτει από εκ παραδρομής παρανόηση. Τι να πει κανείς γι’ αυτό………
«… Υποστηρίξαμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει την πολιτική ευθύνη και όχι οι υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά τους, ιδιαίτερα στις παρούσες δυσμενείς συνθήκες»:
Είναι αυτονόητη η πολιτική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Τη δική σας πολιτική ευθύνη αναζητούμε και την οποία δεν επιδείξατε, λόγω μη μελέτης αφού τα στοιχεία από τον πίνακα του προϋπολογισμού τα είχατε εγκαίρως! Θα μπορούσατε να ασκήσετε κριτική στους αριθμούς αλλά η αδυναμία ερμηνείας αυτών είναι πλήρης και για αυτό ασχολείστε μόνο με τη δημιουργία πλασματικών εντυπώσεων αναζητώντας  ανίσχυρα άλλοθι.
Από την άλλη θέλετε να εμφανίζεστε ως «εργατοπατέρας» των υπαλλήλων ! Αλλά χωρίς κόπο. Μόνο στα λόγια.  Δεν καλέσατε ποτέ  τα σωματεία εργαζομένων να τους ακούσετε ούτε εισηγηθήκατε αλλά ούτε και αιτηθήκατε κάποιο θέμα τους. Γιατί άραγε;
Από παρατηρήσεις άνευ ουσίας και επερωτήσεις προ ημερησίας και στην ασφάλεια του μη διαλόγου που σας εξασφαλίζει ο κανονισμός, καλά πάτε.  Στις εισηγήσεις δυσκολεύεστε και απουσιάζετε γιατί απαιτούν μελέτη, αναζήτηση και κόπο, στοιχεία τα οποία απουσιάζουν κυριολεκτικά από την πρακτική σας.   
«…..Ο Δήμαρχος δεν δέχθηκε την αναβολή και το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η πρότασή μας μειοψήφησε. Ψηφίστηκε μόνο από τους τρεις συμβούλους των ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ και από δύο παρόντες συμβούλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τους κ.κ. Κάσσιο και Αλογογιάννη. Ο κ. Μπρακούλιας που αρχικά υπερθεμάτιζε υπέρ της αναβολής καταψήφισε την πρότασή μας! Ο κ. Καραβάς δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία, ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού έχει καθυστερήσει και ότι θα τον υπερψηφίσει!….»:
Τι να πει κανείς για την παρουσία της «Ομόνοιας». Η απουσία του επικεφαλής της θα αποτελέσει μάλλον μόνιμο φαινόμενο αφού δεν έχει να πει κάτι ουσιώδες, είναι κάτι σαν συνέχεια της παρελθούσης δημαρχιακής απραξίας!  Αυτοί, ψήφισαν το μισό προϋπολογισμό και για τον άλλον μισό ψήφισαν παρόντες! Το γιατί «παρόντες» βέβαια δεν το εξήγησαν ειδικώς αλλά εξηγείται γενικώς καθότι πιστεύουν ότι απαλλάσσονται κάθε συμμετοχής, ευθύνης και προτάσεως λόγω του ότι η δημοτική αρχή επιδεικνύει πνεύμα μη συνεργασίας. 
Αποτυπώνοντας απαλά τη θέση του κ. Καραβά, προφανώς, το «θαυμαστικό» στο τέλος αποτελεί και γεννά απορία για το εάν αυτοθαυμάζεστε μιας και το σημείο στίξης δεν μπορεί να αποτελέσει κριτική ανάλυση-προσέγγιση! Με το «θαυμαστικό» όμως για τον κ. Μπρακούλια κάνετε κάτι πολύ χειρότερο. Προσπαθείτε να τον μειώσετε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και αποκρύπτοντας τη θέση του. Αυτό όμως λέγεται δολιότητα συμπεριφοράς. Αποκρύπτετε το ότι υπερθεμάτισε την αναβολή της συνεδρίασης μ ό ν ο στην περίπτωση που τα στοιχεία που προέκυπταν από τους δύο αποσταλθέντες πίνακες προϋπολογισμού ήσαν διαφορετικά. Τα στοιχεία όμως ήσαν ακριβώς ίδια και ταυτόσημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων!  Βεβαίως υπάρχει και η περίπτωση να μην αντιληφθήκατε ή να μην αντιλαμβάνεστε τα ανωτέρω οπότε η αιτιότητα οφείλετε σε τελείως άλλους «τομείς»…..  Αυτό που μένει ως τελική διαπίστωση είναι η χρήση μιας παλιάς και ξεπερασμένης  μεθοδολογίας ……..
«….Κατόπιν αυτών αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την τακτική της Δημοτικής Αρχής να αποστέλλει σημαντικά έγγραφα για τα προς συζήτησιν θέματα, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν το Δημοτικό Συμβούλιο και εντάσσονται στην συνεχιζόμενη προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσής του από την Δημοτική Αρχή. Επιμένουμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για να τοποθετούνται και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική του Δήμου, πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία και να είναι καλά ενημερωμένοι πριν ψηφίσουν. Έχουμε επιλέξει να είμαστε παρόντες στις συνεδριάσεις και να καταθέτουμε επερωτήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις. Ενίοτε όμως η αποχώρηση είναι επιβεβλημένη για να διαφυλάξουμε την προσωπική και πολιτική μας αξιοπρέπεια και για να υπερασπίσουμε το θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου …»:
Είχατε στη διάθεσή σας όλα εκείνα τα κρίσιμα στοιχεία με τα οποία θα μπορούσατε να ασκήσετε μια εποικοδομητική πολιτική κριτική. Δεν το κάνατε διότι αδυνατείτε και για αυτό προτιμάτε τη λύση της «διαφυγής» για τη δημιουργία εντυπώσεων. Κακώς δεν αναδεικνύεται το θέμα αυτό από τους λοιπούς συμμετέχοντες. 
Μας λέτε ότι έχετε επιλέξει να είστε παρόντες! Μα δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ανήκει στις προβλεπόμενες θεσμικές υποχρεώσεις σας;  Η υπεράσπιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ανήκει στο «σώμα» του ΔΣ δηλαδή σε όλους και αυτό δεν μονοπωλείται αλλά ούτε μπορεί να περιοριστεί και σε αριστοκρατικές αντιλήψεις! 
Κλείνοντας θα πρέπει να σας γνωρίσω ότι η κριτική ενασχόλησή μου με τις θέσεις και τις απόψεις τις οποίες εκφράζετε δεν οφείλετε σε καμία προσωπική εμμονή  εναντίον σας ή άλλου τύπου ψυχιατρικό «κόλλημα», αλλά απορρέει :
1. Από το συνταγματικό και δημοκρατικό ατομικό δικαίωμα κριτικής για τα δημόσια και δημοτικά «πράγματα», και κυρίως
2. Γιατί ανήκω σε εκείνους που σας επέλεξαν με τη ψήφο τους να με εκπροσωπήσετε στο Δήμο και υπό αυτήν την έννοια ασκώ το δικαίωμα ελέγχου απέναντί σας.  
Όπως και εσείς γνωρίζετε, ηλιακά μεγαλώσαμε πια και όπως καταλαβαίνετε προσπαθούμε μήπως και «ρεφάρουμε» με τα λάθη του παρελθόντος. Όπως αντιλαμβάνεστε η απαίτηση τουλάχιστον μιας ειλικρινούς στάσης από την πλευρά σας είναι και θα παραμείνει διαρκής.   
Και για να μιλήσουμε και λίγο πολιτικά αλλά και γενικότερα ως φιλοσοφική αντίληψη στάσεων …..
Είχατε επιλεγεί και προταθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ως Δημαρχιακή υποψηφιότητα. Παρατηρήθηκε αναντιστοιχία του ληφθέντος ποσοστού σας στις δημοτικές εκλογές σε σχέση με τα ποσοστά  του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές στο τοπικό επίπεδο.  Το ερώτημα που προκύπτει και έχει το πολιτικό του ενδιαφέρον είναι εάν εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει  τη μάλλον μονοπρόσωπη δημοτικής σας ομάδα.  Η καλλιέργεια και η στήριξη μεμονωμένων «προσωπικοτήτων»  στηριγμένη στη βάση ατομικών αποφάσεων απέχει από την καλλιέργεια νοοτροπίας εννοιών όπως «συλλογικότητα» και «κοινωνική παρέμβαση». Στο σημείο αυτό υπάρχει προσωποποιημένη ευθύνη η οποία και θα εκφραστεί στο επίπεδο των επερχομένων εθνικών εκλογών. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, αρμοδίως, ότι οι ανήκοντες στην ομάδα πολιτών «κοινωνικού ενδιαφέροντος» βρίσκονται σε διαδικασία απομάκρυνσης από νοοτροπίες αξιοποίησης της «νομής» της εξουσίας.
Αγαπητέ κ. Κατσούλα, ως πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κορινθίας,  εκδώσατε την 20η Ιανουαρίου 2021 μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίξατε ότι οι Οδοντίατροι αντιμετωπίζονται από την Ελληνική πολιτεία σαν να μην υπάρχουν  και ότι δεν τους έχει δοθεί ούτε έχει προγραμματιστεί καμιά προτεραιότητα εμβολιασμού. Επτά ημέρες αμέσως μετά, την 27η Ιανουαρίου, αναρτήσατε φωτογραφία σας που μας ενημερώνετε για τον εμβολιασμό σας! Μπράβο σας, να έχετε πάντα την υγειά σας, αλλά, ξεχάσατε να ανακοινώσετε την απόφαση της Πολιτείας για τον κλάδο σας. Και μας ανακοινώνετε ότι αποχωρήσατε προκειμένου να διαφυλάξετε την προσωπική και πολιτική σας αξιοπρέπεια, ε;
Ελπίζω να κατανοείτε τώρα το τι σημαίνει δημιουργία «εντυπώσεων».
 Ψιλά γράμματα, ε; ……


(*): Δημότης Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Δημοτικές εκλογές. Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη
Frankreich © Adria Fruitos

Διαβάστε επίσης