Νίκος Δήμας – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Η Ιστορία της μεταστροφής από την απ΄ευθείας ανάθεση στη δημόσια δημοπράτηση.
Η δύσβατη μετάβαση από τα γεγονότα στις ερμηνείες και στην κρίση των Δημοτών!
Ο τρίτος πόλος σε κατεύθυνση συρρίκνωσης ……..
Η «ευβουλία» στη διαχείριση του δημοτικού διαλόγου.
Δημοτική πολιτική και κανονιστική ηθική
Η στασιμότητα του “αυτονόητου”
Ενδείξεις υποχρεωτικότητας για την κατάρτιση υποβολής δημοτικών συνδυασμών και δημοτικές προσεγγίσεις
Εν είδει απολογισμού …
Από την κόλαση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στην αρχή της δημοσιότητας!
Άνευ κριτηρίων αξιολόγησης οι δημοτικές επιχορηγήσεις για το 2021!
Η διεύρυνση των αρχών Διαφάνειας και Δημοσιότητας σε δημοτικό επίπεδο
Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δημιουργία εντυπώσεων ως εργαλείο της συντηρητικής «αριστεράς».
Διαρκώς εκτός και άνευ λόγου και ουσίας …….
Η προσχηματική ομοφωνία ως αποτέλεσμα του μαθήματος “έκθεση ιδεών”
Προσεγγίζοντας μια προσχηματική δημοτική ομοφωνία
Εικονική πραγματικότητα: Κτήριο «Ειρηνοδικείου» και ΕΛΚΕΘΕ
Σημειώσεις δημοτικού προσκηνίου και παρασκηνίου ……

Η στασιμότητα του “αυτονόητου”

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι προϋποθέσεις κατάρτισης και υποβολής δημοτικού συνδυασμού για το Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απαιτούν ως minimum 67 ή 69 υποψηφιότητες κατανεμημένες αναλόγως στις προβλεπόμενες θέσεις. Περαιτέρω, η απαίτηση 251 υποψηφιοτήτων για πλήρη και αξιόπιστη ανάπτυξη δημοτικού ψηφοδελτίου ενισχύει τη βασιμότητα δημοσιογραφικών αντιλήψεων περί του περιορισμού του αριθμού εμφάνισης δημοτικών παρατάξεων. Η προκύπτουσα δυσκολία κατάρτισης ψηφοδελτίων οδηγεί σε αφομοιώσεις του δυναμικού των 3/4 των σημερινών αντιπολιτευτικών εμπλεκομένων.

Παρότι ορισμένοι στο άκουσμα και μόνο αυτής της προοπτικής βγάζουν “σπυράκια” δείχνοντας ότι δεν συνειδητοποιούν την αποδυναμωμένη εικόνα τους, εν τούτοις, η υπαρκτή πολιτική όσμωση ορισμένων παρουσιών-υποψηφίων-εκλογέων των σημερινών παρατάξεων και η μη κυβερνησιμότητα ενός ενδεχόμενου τρίτου πόλου διευκολύνουν αυτήν την τάση αφομοίωσης στους εναπομείναντες.

Η σημερινή συντηρητική στασιμότητα του “αυτονόητου” με το διαρκές δημοτικό επιχείρημα των δυσκολιών λόγω covid και της αύξησης των πρώτων υλών λόγω πολέμου μπορεί να αντιμετωπισθεί, παρά τις δυσκολίες, με μια προσπάθεια καθαρού προγραμματικού λόγου, ύπαρξης δημοτικού οράματος, αρχών και κανόνων, με ενισχυμένη διαφάνεια και δημοσιότητα χωρίς αναστολές, αυστηρή κριτική χωρίς μικρο-σκοπιμότητες, ενίσχυση της δημοτικής νεανικής συμμετοχής και σε συλλογικότερη κατεύθυνση και λειτουργία. Στο βαθμό που οι δημότες μπορούν να απελευθερωθούν από προσωπικούς δογματισμούς και έριδες, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις απουσιάσουν ή τείνουν σε διαρκή μείωση και η εικόνα της μη ενασχόλησης και αφωνίας από την μέχρι τώρα παρουσία και πορεία των υπαρχόντων αναδειχθεί, καθίσταται εφικτή μια πλουραλιστική “χρωματική” συμμετοχή στην εν λόγω κατεύθυνση.   

Η πρόβλεψη είναι ότι η επιχειρηματολογία θα αρχίσει σταδιακά να εμφανίζεται, η ιστορία ύπαρξης β΄ γύρου δείχνει να εξαϋλώνεται και το μακρύ δημοτικό “παιχνίδι” παραμένει ανοικτό ……..

Διαβάστε επίσης