Νίκος Δήμας – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Η Ιστορία της μεταστροφής από την απ΄ευθείας ανάθεση στη δημόσια δημοπράτηση.
Η δύσβατη μετάβαση από τα γεγονότα στις ερμηνείες και στην κρίση των Δημοτών!
Ο τρίτος πόλος σε κατεύθυνση συρρίκνωσης ……..
Η «ευβουλία» στη διαχείριση του δημοτικού διαλόγου.
Δημοτική πολιτική και κανονιστική ηθική
Η στασιμότητα του “αυτονόητου”
Ενδείξεις υποχρεωτικότητας για την κατάρτιση υποβολής δημοτικών συνδυασμών και δημοτικές προσεγγίσεις
Εν είδει απολογισμού …
Από την κόλαση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στην αρχή της δημοσιότητας!
Άνευ κριτηρίων αξιολόγησης οι δημοτικές επιχορηγήσεις για το 2021!
Η διεύρυνση των αρχών Διαφάνειας και Δημοσιότητας σε δημοτικό επίπεδο
Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δημιουργία εντυπώσεων ως εργαλείο της συντηρητικής «αριστεράς».
Διαρκώς εκτός και άνευ λόγου και ουσίας …….
Η προσχηματική ομοφωνία ως αποτέλεσμα του μαθήματος “έκθεση ιδεών”
Προσεγγίζοντας μια προσχηματική δημοτική ομοφωνία
Εικονική πραγματικότητα: Κτήριο «Ειρηνοδικείου» και ΕΛΚΕΘΕ
Σημειώσεις δημοτικού προσκηνίου και παρασκηνίου ……

Σημειώσεις δημοτικού προσκηνίου και παρασκηνίου ……

Η αξιοποίηση του Ειρηνοδικείου Δερβενίου ως πολιτιστικός πολυχώρος.

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου (*) 

«Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι το κτήριο του Ειρηνοδικείου να  έχει εξασφαλισμένο το λειτουργικό κόστος»:

Λανθασμένη πρόθεση ως προϋπόθεση! Το «Άγγελος Σικελιανός» έχει εξασφαλισμένο λειτουργικό κόστος;

«Είχε προταχθεί η συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ώστε το κτήριο να χρησιμοποιηθεί ως ένα κέντρο παρουσίασης και ανάδειξης του Κορινθιακού. Η χρήση αυτή έχει σαν στόχο να προσελκύσει επιστημονικό προσωπικό, σχολεία αλλά και όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την θαλάσσια ζωή του Κορινθιακού στο κέντρο της Ευρωστίνης το Δερβένι.»:

Λανθασμένη κατεύθυνση. Το κτήριο πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή της κωμόπολης και κατά προτεραιότητα των κατοίκων της συμμετέχοντας σε δραστηριότητες. Η πολιτιστική χρησιμότητά του (όχι υπό την ευρεία έννοια) ως πολιτιστικού χώρου πολλαπλών λειτουργιών δείχνει αναγκαία και αποτελεί μονόδρομο ο στόχος της υπηρέτησης: «Πολιτική στην υπηρεσία των τοπικών αναγκών». Ένας «Άγγελος Σικελιανός» (προφανώς μικρότερου μεγέθους) απουσιάζει από το Δερβένι. Θεατρικοί ερασιτεχνικοί ή μη θίασοι, ημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σεμινάρια, προβολές διαφόρων ειδών θα μπορούσαν να φιλοξενούνται στο εν λόγω κτήριο με κατάλληλη πρόβλεψη και διαμόρφωση. Η ίδρυση και η δημιουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει τις προκύπτουσες κτηριακές ανάγκες στέγασης.

«Η αναζήτηση ενός δημοτικού συμβούλου για τη θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΞΕ από τις μειοψηφίες αποτελούσε μονόδρομο. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να διαθέτει εμπειρία σχετική με τα ζητήματα της ΔΕΥΑΞΕ. Οι κατηγορίες για ξεπερασμένες πολιτικές συναλλαγές βρίσκονται στην σκέψη μόνο όσων τις είχαν διαπράξει στο παρελθόν κατέχοντας κάθε άλλο παρά αξιοκρατικά δημοτικές θέσεις. Η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει προσχώρηση του κ. Καλύβα στην Δημοτική Αρχή. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε είχε συμβεί και κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία. Αυτό είναι το παράδειγμα συναίνεσης για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας.»:  

Λανθασμένη επιλογή σε υποκριτική βάση. Ποιό αλήθεια είναι το αξιοκρατικό κριτήριο της επιλογής;  Από που άραγε προκύπτει η καταλληλότητα; Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή των 2 μελών στο ΔΣ με την ιδιότητα του δημότη, απαιτείται  αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της Επιχείρησης. Για τους αιρετούς βεβαίως, τυπικώς, ακόμη και για τη θέση του Προέδρου, απαιτείται το «τίποτα» ως τυπικό προσόν! Η βάση όμως είναι προφανώς υποκριτική γιατί η θεσμική συναίνεση θα απαιτούσε ανοικτή πρόταση πρός όλα τα μέλη της μειοψηφίας όπως έπραξε καταλλήλως και αναλόγως ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος. Από που προκύπτει η σημερινή συναίνεση όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης διαφωνεί και οι λοιποί επικεφαλής δεν ρωτούνται;   

  • Κάποιοι άλλοι, θεσμικοί ή εξωθεσμικοί, συνεχίζουν να εκφράζουν τις απορίες τους:

«Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στο Δήμο πρέπει να περιλαμβάνει και τις προσλήψεις των συνεργατών του Δημάρχου. Δεν κατανοούμε γιατί ο Δήμαρχος, ενώ μας παραπέμπει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματά μας δημόσια και ξεκάθαρα. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επικεντρώθηκε στις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού του Δήμου.»:

Η εσωτερική αντίφαση της τοποθέτησης αυτής δείχνει ότι δεν μπορεί να κατανοηθεί ότι η «Διαύγεια» αποτελεί βασική ένδειξη «Διαφάνειας»! Επίσης δεν κατανοείται η προκύπτουσα και προβλεπόμενη δημαρχική αρμοδιότητα. Τέλος, η αποδοχή της άποψης για ελλείψεις προσωπικού (ασχολίαστη αναφορά-επισήμανση) δεν αντιλαμβάνεται την επίδραση της χρήσης της τεχνολογίας στην μείωση των θέσεων διοικητικού προσωπικού.  

  • Αν και για το κτήριο μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί καμία χρήση, κατατίθενται ορισμένες γραφικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι η λύση για το κτίριο του Ειρηνοδικείου θα έπρεπε να υλοποιηθεί με “αυτεπιστασία” και με ίδιους πόρους! Κουταμάρες …. οι οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε τις υπάρχουσες ανάγκες συντήρησης αλλά ούτε και το ύψος των προκυπτομένων δαπανών!  Άλλοι πάλι δεν αντιλαβάνονται την αναγκαιότητα της αρχιτεκτονικής μελέτης, εκφράζοντας απορίες ελαφρότητας, μη γνωρίζοντας προφανώς τις γραφειοκρατικές προϋποθέσεις των σταδίων ένταξης για τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτση». Άλλοι ομιλούν προκαταβολικώς για σπατάλη χρημάτων χωρίς να γνωρίζουν το βαθμό επικινδυνότητας του κτιρίου λόγω της διάβρωσής του! Τέλος άλλοι, ομιλούν ότι η χρήση του κτιρίου θα αποφασισθεί στο Δερβένι συνεχίζοντας έτσι την ενίσχυση και την καλλιέργεια τοπικιστικών  διαιρετικών αντιλήψεων χωρίς να κατανοούν ότι ο Δήμος είναι ενιαίος καί πρέπει να ωφελείται συνολικά.  

Το κτήριο του Ειρηνοδικείου, ενόψη της υποβολής της πρότασης προκειμένου να τύχει ένταξης και χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση «συναίνεσης και διαλόγου» για τη δημοτική αρχή, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα ενωτικό δημιουργικό κλίμα σύνθεσης μεταξύ εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων. Η αξοποίησή του θα είναι μια ευκαιρία …….   

(*): Δημότης Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

 

Διαβάστε επίσης