Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Ο κύκλος της Πρόσβασης στην παραγωγή πλούτου

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δημιουργία εντυπώσεων ως εργαλείο της συντηρητικής «αριστεράς».

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου (*)

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια εν μέρει απάντηση -παρά την απουσία μου στην εν λόγω συνεδρίαση- σε ότι με αφορά ως μέλος του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ», απέναντι στην ισοπεδοτικότητα, την επιφανειακή κριτική και τη δημιουργία στρεβλών επί της ουσίας εντυπώσεων.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Στις 29/5/2021 ο Σπ. Καραβάς αναρτά μεταξύ των άλλων και μια απόφαση απ΄ευθείας ανάθεσης, σχολιάζοντας στο υστερόγραφο αυτής: «24.000€ απευθείας ανάθεση, η μεγαλύτερη στα χρονικά του Ηλίας Κατσούλης, σε σύμβουλο για φεστιβάλ!!! Αξιοπερίεργο το γεγονός ότι όλοι οι σύμβουλοι στον δήμο μας, ότι και να συμβουλεύσουν, λαμβάνουν 24.000€…». Αντιδρώντας σ΄αυτό το αποτύπωμα «εντύπωσης», στις 30/5/2021, ο επικεφαλής των Ενεργών Δημοτών κος Επ. Κατσούλας σχολιάζει σε ανάρτησή του: «Απουσίαζα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και η αναπληρώτριά μου κυρία Patritsia Adamopoulou ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ την ανάθεση αυτή.».

Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια! Αποκρύπτει το λόγο που η αναπληρώτριά του δεν ψηφίζει την απόφαση. Στη συνέχεια την 31η/5/2021 με νέα ανάρτησή του σχολιάζει: «Όπως προκύπτει από τα πρακτικά ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ διαφωνήσαμε με την απευθείας αυτή ανάθεση “για τη σύλληψη και το σχεδιασμό φεστιβάλ” σε συγκεκριμένη εταιρεία και ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την απόφαση αυτή. Η αναγκαιότητα μιας ακόμη απευθείας ανάθεσης τέτοιου κόστους για “υπηρεσίες συμβούλου” και μάλιστα σε μια εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία και την καλλιτεχνική παράδοση του Δήμου μας, επαφίεται στην κρίση των συνδημοτών μας.».

Η πολιτική της μισής αλήθειας συνεχίζεται και ένα νέο στοιχείο αναδεικνύεται: Από πότε στις διάφορες αναθέσεις εφαρμόζεται το κριτήριο της «εντοπιότητας» ως απόδειξη γνώσης της τοπικής καλλιτεχνικής παράδοσης; Επιτέλους, σε ποιους αλήθεια απευθύνεστε;

Απαιτείται η επαναφορά σας σε γήϊνο περιβάλλον το οποίο περικλείεται στα ακόλουθα:

Απόσπασμα πρακτικού της υπ΄αριθμ. 8/19-5-2021 συνεδρίασης του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ» :

« ……..Η κ. Αδαμοπούλου Πατρίνια Μαρία (Πατρίτσια) είπε ότι είναι μια καλή ιδέα να ξεκινήσει ένα φεστιβάλ στο Δήμο μας , όμως στα φεστιβάλ γενικά θα πρέπει να υπάρχει και η υποστήριξη των ομάδων της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό. Ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά η οποία δεν γνωρίζουμε πως θα λειτουργήσει και καταλήγοντας είπε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση γιατί φέτος δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για την πραγματοποίηση του αλλά και γιατί θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και διαδικασίες με όλους τους συλλόγους και τους ανθρώπους της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται στα πολιτιστικά, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στο φεστιβάλ αυτό……. Η κ. Μενούνου Αγγελική (Ελίνα) είπε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν αλλά θα πρέπει να καθιερωθεί ένα φεστιβάλ στον τόπο μας στα πλαίσια του οποίου θα ενταχθεί και η τοπική κοινωνία…….. Ο Πρόεδρος είπε ότι οι εκδηλώσεις των συλλόγων θα συνεχίσουν να στηρίζονται όπως γίνονταν μέχρι σήμερα……».

Δηλαδή, οι αναρτήσεις σας διαστρεβλώνουν απολύτως την ουσία και την πραγματικότητα καθότι η κα Π. Αδαμοπούλου ψήφισε αρνητικά όχι για το Φεστιβάλ (το οποίο θεώρησε και καλή ιδέα!) και την απ΄ευθείας ανάθεση αλλά λόγω ακαταλληλότητας της χρονικής περιόδου και των ελλειματικών συζητήσεων με τους τοπικούς παράγοντες και συλλόγους. Ακόμη όμως και αυτή η αρνητική τοποθέτηση είναι σε λανθασμένη βάση καθότι και η Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος την διαψεύδουν σύμφωνα με τα πρακτικά. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα μετάβασης από την ουτοπία στη δυστοπία!

Η Κα Π. Αδαμοπούλου έχει προφανώς ξεχάσει το τι της έχει απαντηθεί στις 19/4/2021 και στις 30/5/2021σχολιάζει λέγοντας: «Να σημειωθεί ότι πριν έρθει αυτή η πρόταση για ψήφιση δεν είχε γίνει καμμία συνάντηση με τους υπάρχοντες πολιτιστικούς φορείς του δήμου να συζητηθεί η ιδέα στο πλαίσιο και μιας ολιστικής αντιμετώπισης για τον πολιτισμό!!!….». Στο πλαίσιο όμως της ολιστικής αντιμετώπισης για τον πολιτισμό έχει λησμονηθεί το εξασέλιδο που διενεμήθει στο ΔΣ με τίτλο «Πολιτιστικό δίκτυο Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης»! Αναζητούμε από πλευράς «ΕΔ» μια αντιστοιχούσα επίσημη εισήγηση-τοποθέτηση αλλά «γιοκ». Αναζητώντας δε αυτήν την ολιστική αντιμετώπιση δεν την βρίσκουμε ούτε στο προεκλογικό πρόγραμμα των «Ενεργών Δημοτών»! Αντίθετα βρίσκουμε μια δυστοπική προσέγγιση «απολογισμού στους δημότες» ως βάση οικοδομήματος.

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτών των διαστρεβλωμένων εντυπώσεων δημιουργεί μια σειρά λοιπών νεφελωμάτων και προσπάθειες ειρωνικών περαιτέρω Fbκικών ποιητικών σχολιασμών. Κάνει εντύπωση και σχολιάζεται ως απίστευτη η απόφαση, χωρίς προηγούμενο για το διάστημα 2011 – 2019 και πρωτοφανής! Άλλοι ομιλούν για τις ανάγκες του πολιτιστικού παρόντος άλλοι ξεχνούν την «παρουσία» της περισπωμένης (Ἀριστοναῦται!), άλλοι πάλι μένουν στις «συλλήψεις» αγνοώντας το θέμα εκτέλεσης της παραγωγής ενώ υπάρχουν και αντιλήψεις που επιχειρούν συγκρίσεις και κάνουν λόγο για περισσότερες δυνατότητες στο παρελθόν και καλύτερους προγραμματισμούς!

Απέναντι στην εμφανιζόμενη μικρονοηκότητα αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί και προτού δοθούν οι απαντήσεις στα προαναφερόμενα ψυχογραφήματα είναι το να προσεγγίσουμε και να απαντήσουμε στο τι παραδόθηκε στο ΝΠΔΔ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ» ως πολιτιστική παρακαταθήκη για το διάστημα 2011 – 2019. Αναζητείται αλλά δεν μπορεί να απαντηθεί το τι υποστηρίχθηκε από πλευράς πρώην μελών και πότε; Υπάρχει παντελής απουσία αποτυπωμένων θέσεων και τοποθετήσεων στο ΔΣ του νομικού προσώπου λόγω μη τήρησης ολοκληρωμένων πρακτικών αλλά μόνο των αναγκαίων αποσπασμάτων για την εξυπηρέτηση της προβλεπόμενης γραφειοκρατίας! Κάνει δε εντύπωση η εκτεταμένη και σχεδόν πλήρης ομοφωνία των αποφάσεων. Αυτό το «τίποτα» από πλευράς οργανωτικής λειτουργίας του ΔΣ είναι αυτό που συνοψίζει την παραληφθείσα κληρονομική οργανωτική αποτύπωση. Δημιουργεί επίσης απορίες το πως κανείς μπορεί να χαράξει μια πολιτιστική πολιτική όταν δεν διαθέτει ένα πολιτιστικό μητρώο στο οποίο να αποτυπώνεται το σύνολο των πολιτιστικών δημοτικών πόρων! Αλλά αυτά είναι μια άλλη υπόθεση ……

Δεν είναι του παρόντος η τοποθέτηση για την απ΄ ευθείας ανάθεση. Αυτό μεταφέρεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Υπάρχει αρκετός ανοικτός χρόνος όχι μόνο γι΄ αυτήν την ταμπακιέρα αλλά και για τις λοιπές «ταμπακιέρες» που εδόθησαν ως κληρονομική παρακαταθήκη για τους λοιπούς τομείς λειτουργίας του ΝΠΔΔ. 

Υποστηρίζουμε ότι η πιο κρίσιμη υπηρεσία του παρόντος ΔΣ αποτελεί η υιοθέτηση κανόνων θεσμικής λειτουργίας στην κατεύθυνση εφαρμογής των αρχών διαφάνειας και δημοσιότητας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και  στην οργανωτική λειτουργία του ΔΣ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση και βάση για το οτιδήποτε. Θα πρέπει ο Δημότης να γνωρίζει το τι λέει το κάθε μέλος του ΔΣ και πότε. Αυτό το στοιχειώδες δεν κατορθώθηκε στη δεκαετία που πέρασε και δεν γνωρίζουμε εάν τέθηκε, πότε και από ποιόν. Αναζητείται περαιτέρω και το πολιτιστικό αποτέλεσμα που παρήχθη για την εικοσαετία που πέρασε. Υπήρξαν βεβαίως και πανηγύρια ως λαϊκή εκτόνωση! Όμως όλα αυτά χρήζουν αξιολόγησης. Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μέρος μιας πολιτιστικής πολιτικής το κρίσιμο όμως για το σήμερα και το μέλλον είναι η δημιουργία θεσμών πολιτισμού με βιωσιμότητα και νέων πολιτιστικών «προϊόντων»! Ίδωμεν …..

(*): Μέλος του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ».

Διαβάστε επίσης