Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Ο κύκλος της Πρόσβασης στην παραγωγή πλούτου

Η προσχηματική ομοφωνία ως αποτέλεσμα του μαθήματος “έκθεση ιδεών”

Φαντασιώσεις προτάσεων και έργων στο ομοφωνικό αποτέλεσμα εξέτασης του θέματος: Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με το ΕΛΚΕΘΕ». Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Απριλίου 2021.

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου (*)

 

Στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2021 του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα: «Έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)» ο συνδυασμός των «Ενεργών Δημοτών» προέβαλε κατ΄ αρχήν την ανάγκη για τη συνολική αξιοποίηση των κτηρίων του Δήμου χωρίς να την εξειδικεύει σε επιμέρους κτήρια. Συνέδεσε δε απολύτως το μνημόνιο συνεργασίας και διαφόρων συνεργασιών με την αξιοποίηση του κτηρίου σε αποκλειστική βάση.

Υποστηρίχθηκε η άποψη ότι το κτήριο του «Ειρηνοδικείου» αξιοποιείται εάν υιοθετηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός Κέντρου έρευνας και μελετών του Κορινθιακού κόλπου. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τι περιλαμβάνει και με ποιό περιεχόμενο; Στο σημείο αυτό υπήρξε και υπάρχει αφωνία. Η επιφανειακή γενικότητα παραμένει κυρίαρχη!

Υποστηρίχθηκε η συνεργασία με το Παν. Πατρών αλλά χωρίς να δίνεται περιεχόμενο στη συνεργασία αυτή ούτε καν τομεακή κατεύθυνση. Παραμένει αδιευκρίνιστο το γιατί δεν σχολιάστηκε η Δημαρχιακή τοποθέτηση περί ύπαρξης άλλου μνημονίου με το Βιολογικό τμήμα του Παν. Πατρών προ πενταετίας το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αδρανές!
Προτάθηκε και η συνεργασία με το ΕΜΠ που έχει ασχοληθεί, χωρίς να διευκρινίζεται και στην περίπτωση αυτή με το «τι» έχει ασχοληθεί αυτό το Ίδρυμα και πως αυτό εντάσσεται στην αξιοποίηση του κτηρίου; Άραγε αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν όλα αυτά σε λειτουργικό κόστος και ποιος μελλοντικά θα το επιβαρυνθεί; 

Τα προαναφερόμενα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα case study για διάφορα Πανεπιστημιακά τμήματα αλλά δεν μπορούν να αποτελούν τοποθετήσεις σε συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου όπου απαιτούνται συγκεκριμένες και αναλυτικές τοποθετήσεις για το «γιατί» και το «πώς». Στην ίδια επιφανειακή γενικότητα θα μπορούσε να υποστηριχθεί και η συνεργασία με MIT ή το Harvard University αλλά αυτό δεν θα σήμαινε παρά εισηγητική γραφικότητα.

Υποστηρίχθηκε ότι ο Κορινθιακός έχει γεωλογικό, σεισμολογικό και βιολογικό ενδιαφέρον αλλά στην εξεταζόμενη περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι αυτό αλλά το πώς αυτό το ενδιαφέρον το μετατρέπουμε σε αξιοποίηση του κτηρίου και επισκεψιμότητα. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιηθεί πώς η συνεδρίαση του ΔΣ δεν αποτελεί εξέταση του μαθήματος της έκθεσης ιδεών με θέμα «Ο Κορινθιακό κόλπος και ο πλούτος του»! (3:07:00 της συνεδρίασης). 

Στην συνέχεια εκδηλώθηκαν οι οικολογικές ευαισθησίες για τη μοναδικότητα των δελφινιών του Κορινθιακού κόλπου λέγοντας ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μελετάει τον Κορινθιακό κόλπο και ακολούθως υπήρξε μια πυροτεχνική αριστερόστροφη συντηρητική αναφορά στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και στην ομοσπονδία «Αλκυώνη». Το ίδιο δε είχε λεχθεί και υποστηριχθεί και από τους «Ορίζοντες Δημιουργίας»! Διέφυγε της προσοχής τους όμως ότι το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» που αποτελεί μία επιστημονική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη μελέτη και την προστασία των κητωδών και βασίζεται σε οικοεθελοντές και που δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του τους στόχους και τα επιτεύγματα του έργου του, ο Κορινθιακός, δεν περιλαμβάνεται στο χάρτη των 18 προτεινομένων θαλασσίων προστατευομένων περιοχών (ΘΠΠ)! Το ενδιαφέρον εκτείνεται ΝΔ της Κρήτης και ΝΔ της Πελοποννήσου φτάνοντας μέχρι την Κεφαλονιά. Υπήρχε ένα ερευνητικό πρόγραμμα «Δελφίνια Κορινθιακού Κόλπου» που ξεκίνησε το 1995 και αποσκοπούσε στην καταγραφή και μελέτη των πληθυσμών και των κοινωνιών των διαφορετικών ειδών δελφινιών, που ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Αγνοείται η συνέχεια στο σήμερα αλλά κυρίως αυτό που θα πρέπει να μας πουν οι προτείνοντες είναι το πως η προτεινόμενη συνεργασία θα συνδεθεί με την αξιοποίηση του κτηρίου και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το ίδιο θέμα ανακύπτει και με την ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων «Αλκυών» η οποία έχει έδρα το Αίγιo! Το ενδιαφέρον εδώ θα ήταν η υιοθέτηση των θέσεων για την διάβρωση των ακτών και για τα κτίσματα που κινδυνεύουν άμεσα και που προτείνουν στους  ιδιοκτήτες των κτισμάτων  αυτών να προσφερθεί δημόσια γη ως οικόπεδο και δανειακή  επιχορήγηση  για να κατασκευάσουν  εκ νέου  την οικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση με ευνοϊκούς όρους ώστε να απελευθερωθεί η ακτογραμμή  και να λειτουργήσει πολύ καλύτερα ο κυματισμός της θάλασσας.
Υιοθετείτε αυτήν την πρόταση; Έχετε κάτι να μας πείτε επ΄ αυτού γιατί κάποια στιγμή καλό θα ήταν να ξεφύγουμε από τις λοιπές «φαντασιώσεις» ……….

Γενικώς πάντως, οι αντιλήψεις αυτές οι οποίες κινούνται στο επίπεδο της αναζήτησης στέγασης παραρτημάτων διαφόρων μη κερδοσκοπικών φορέων και οργανισμών θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν σε άλλους δημοτικούς χώρους. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τέτοιοι χώροι που μπορούσαν να φιλοξενηθούν υπηρετώντας μια πολιτική στην κατεύθυνση της διεύρυνσης και βελτίωσης των δημοσίων σχέσεων του Δήμου. Και αυτό βελτιώνει την επισκεψιμότητα.

Ο πρόλογος της έκθεσης ιδεών ολοκληρώθηκε με τη σύνδεση σχολικών εκδρομών και αξιοποίησης κτηρίου δίδοντάς του τη ρητορική ονομασία «Σχολείο του Κορινθιακού κόλπου»! Δυστυχώς διέφυγε της προσοχής ότι στο μνημόνιο συνεργασίας προτείνεται και το «Πανταζοπούλειο» ως χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων και εν γένει αξιοποίησης. Γιατί όχι εκεί; Και επιτέλους γιατί όχι αποκεντρωμένα ώστε το όποιο όφελος να διαχέεται σ΄ ολόκληρο το Δήμο; Αλλά ποιος τολμά να συγκρουστεί με τις τοπικές ιδιοτέλειες; 

Οι αντιλήψεις του χθές και η τάση ανώφελης και ανούσιας κριτικής περί αποψίλωσης των υπηρεσιών από το Δερβένι, έκαναν πάλι την εμφάνισή τους. Δυστυχώς τόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις όσο και η έννοια και οι σκοποί των τραπεζών συνεχίζουν να αγνοούνται. Εδόθησαν συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες του Τοπικού Συμβουλίου στα πλαίσια πολιτικάντικων, υποκριτικών και καιροσκοπικών κυρίως λόγων. Η ιστορική ευκαιρία αξιοποίησης του κτιρίου στο να πάρει πάνω του το Δερβένι με την έναρξη της συνεργασίας με ΕΛΚΕΘΕ σε τριετή βάση και δικαίωμα ανανέωσης δεν σχολιάστηκε! Το θέατρο σκιών και εντυπώσεων καλά κρατεί …….

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι απόψεις οι οποίες συνδέουν την αξιοποίηση του κτηρίου κατά βάση με το ΕΛΚΕΘΕ ή τη δημιουργία κέντρου έρευνας και μελετών ή τη δημιουργία σχολείου του Κορινθιακού βρίσκονται εντός πλαισίου έκθεσης ιδεών και στερούν από την Ευρωστίνη την ύπαρξη ενός Πνευματικού Κέντρου ως πολυχρηστικού χώρου πολιτισμού περιορίζοντας στο σήμερα την έννοια του «Πνευματικού Κέντρου» στον υποβαθμισμένο χώρο του παλαιού κηροπλαστείου! Οι προσεγγίσεις αυτού του τύπου βασίζονται σε  αντιλήψεις άκρατου κρατισμού, θεωρούνται ξεπερασμένες και μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο ως ατομικές «φαντασιώσεις» ……..

Οι εγγενείς αδυναμίες γίνονται ολοένα και ολοφάνερες ………

 

Συνεχίζεται σε επόμενο τόνο …….

(*): Δημότης Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Διαβάστε επίσης